19. apr, 2015

Medlemsmøte i DMSB, Legenes Hus, tirsdag 12. mai kl. 19.30, møtet er avholdt

Vårt siste medlemsmøte før sommeren er viet bioteknologien. Vi har lykkes i å få professor Sissel Rogne, direktør i Bioteknologirådet, til å gi oss et unikt innblikk i de ulike aspektene rundt dette meget vanskelige og til dels kontroversielle emnet. Tittelen hun har valgt på sitt foredrag er:

Fosterdiagnostikk; nye muligheter, nye utfordringer. 

Professor Sissel Rogne er en profilert, mye sitert og svært dyktig forsker. Hun ble i 2012 tildelt Akademikerprisen for sin fag- og forskningsinnsats innen gentekonlogi og bioteknologi.

Rogne er direktør i Bioteknologirådet og er professor II ved Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen og ved Institutt for naturforvaltning, Universitetet for miljø- og Biovitenskap. Hun har tidligere vært professor i genteknologi ved Norges Landbrukshøgskole og også forskningsdirektør samme sted.

Hun har markert seg med sin faglige åpenhet til de muligheter, farer og etiske dilemma som kunnskap om og bruk av ny teknologi representerer. Rogne følger dermed i fotsporene til tidligere prisvinnere i sitt bidrag til akademisk frihet og kunnskapsformidling.

- Sissel Rogne er en svært fortjent prisvinner. Hun har et mangeårig virke innen et fagfelt som er svært viktig og som vil bli enda viktigere; nemlig genetikkens muligheter og etiske problem-stillinger. Rogne tar ikke enten/eller standpunkt, men viser ved vitenskapelig argumentasjon at det kan finnes en vei gjennom vanskelig teknologisk og etisk terreng, sier juryleder Åsmund Knutsen, som også er nestleder i Akademikerne.

– Jeg er svært takknemlig for prisen, ikke minst fordi jeg brenner for en mer naturvitenskapelig informert samfunnsdebatt, og for at politiske beslutninger må bygge på oppdatert kunnskap. Da er det spesielt hyggelig å få en slik anerkjennelse for mitt eget bidrag, sier Rogne.

Rognes rolle er å vise fram den vitenskapelige og teknologiske utviklingen, og å stille de relevante etiske spørsmålene. Så er det opp til andre å svare. Hvem Rogne utfordrer til å svare varierer – det kan være Bioteknologinemndas 21 medlemmer, politikerne eller avislesere og tv-tittere.

– Det er viktigere enn noen gang å forstå naturen. Da tenker jeg både på vår egen biologi og på miljøet rundt oss. Folk forventes å ta ansvar for sin egen helse, og tilbudet av informasjon og kurer blir stadig større. For å kunne orientere seg om alt fra dietter til gentester, er det avgjørende at folk har grunnleggende kunnskap om menneskekroppen, sier Rogne.

Biologiske fag er et felt hvor store gjennombrudd pågår akkurat nå, gjennombrudd som vil forandre livene våre. For å ta fornuftige beslutninger om for eksempel genmodifiserte planter i landbruket og på middagsbordet, trengs biologisk kunnskap mer enn noensinne, mener Rogne.

Akademikerprisen på 100.000 kroner, samt en skulptur av Nico Widerberg, ble delt ut på Akademikernes rådskonferanse torsdag 25. oktober 2012.

Etter møtet serveres det enkelt taffel og alkoholfri drikke mot egenandel kr. 100,-

Hjertelig velkommen

Nyeste kommentarer

12.10 | 18:28

Takk til komiteen for å ha arrangert en perfekt tur og takk til alel som var med for toppstemning. Dette ble et av årets høydepunkt

07.02 | 15:19

Takk for hyggelige hilsener....

07.02 | 14:51

Takk for å få del i opplevelser fra turen til Island gjennom fine blider og vakker musikk. Hilsen fra meg som burde vært med og gjenopplevd øyen fra tidligere opphold.

07.02 | 12:46

Meget flotte bilder fra en fin tur og nydelig musikk lagt til. Vi ser fram til Belgia sept. 2016.

Del denne siden