Medisinsk-Historisk tur til Edinburgh - 20. til 24. september 2017 - Fulltegnet

                              

Hvert år gjennomføres en medisinsk-historisk tur som et samarbeidsprosjekt mellom våre to foreninger. I år står Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen for gjennomføringen.

 

INVITASJON

Styret i Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen i samarbeid med styret i Det medisinske selskap i Bergen, har gleden av å invitere sine medlemmer, med ledsagere, til Fellestur til Edinburgh og Glasgow, 20. - 24. september 2018.

Begge byene har vært sentrale utdanningssteder for bl.a. medisinere i flere hundre år, og noen av verdens fremste leger bodde og fikk utdannelse i disse byene. I dag har byene flere store medisinsk-historiske samlinger så vel som andre museer, kunstgallerier og steder av interesse.  Vi legger opp til en tur med litt fritid også, for egne aktiviteter og litt shopping.

Vi har ennå ikke et detaljert program klart, men fly, reisetider, transport og hotell er på plass. Edinburgh er den dyreste byen å besøke i Storbritannia nest etter London, og er svært populær. Antall hoteller som kan ta en gruppe på 30 er begrenset, men vi har fått plass på et, etter forholdene, rimelig hotell som ligger sentralt i byen og i gangavstand til flere av stedene vi skal besøke. Det er svært kort vei til hovedgaten og slottet i den gamle bydelen.

Torsdag 20. september. Vi reiser med KLM via Amsterdam til Edinburgh (den beste ruten siden det ikke er direkte fly). Avreise fra Bergen kl. 10.40. Ankomst Edinburgh om ettermiddagen, transfer til hotellet, og tid til en felles spasertur før middag.

Fredag 21. september. Dagen benyttes i Edinburgh. Vi begynner i nyrenoverte Surgeons’ Hall Museums, eiet av The Royal College of Surgeons i Edinburgh (etablert i 1505). Museet inneholder fantastiske samlinger som Wohl Pathology Museum, The Dental Collection og The History ofSurgery Museum. Selve bygningen er fra 1832 og er blant Skottlands eldste museer. Ellers besøker vi universitetet i Edinburgh med Edinburghs anatomimuseum som illustrerer 300 år med anatomiundervisning i Edinburgh, og som inneholder en del unike og overaskende gjenstander.

Vi har planer om andre besøk i Edinburgh før oppfriskning på hotellet og en fellesmiddag.

Lørdag 22.september. Dagstur med buss til Glasgow. Vi besøker The Hunterian Collections ved Universitetet i Glasgow. Disse er enestående medisinske, historiske samlinger knyttet til Dr. William Hunter (1718-1783) og med mange godbiter. Alle som var på turen til London vil huske omvisningen i samlingen til broren John Hunter i The Royal College of Surgeons. The Hunterian har også en stor kunstsamling med bl. a en stor samling kunst av amerikaneren James McNeil Whistler og en del Rembrandt. Vi kan ikke besøke Glasgow uten å se kunst/arkitektur av Charles Rennie Mackintosh, en av verdens fremste kunstnere fra begynnelsen på 1900-tallet. Hunterian har Glasgows største samling av kunst og gjenstander fra Mackintosh.

Vi skal innom Kelvingrove Art Gallery, Glasgows fremste museum og galleri som har noe for alle. Her er bl.a. Salvador Dalis «Kristus på korset» som er valgt til Skottlands favorittmaleri. Maleriet har vært på utlån, men skal være tilbake i Glasgow i september.

Alle disse steder har gode muligheter for lunsj. Bussen tar oss på en tur i Glasgow før vi returnerer til Edinburgh. Felles middag.

Søndag 23.september. Dagen i Edinburgh med en uvanlig tur i underverden (!), en guidet busstur for de som ønsker det og muligheten å besøke The Royal Botanical Gardens. Hvis ikke vi rekker det på fredag kan vi besøke det nylig ombygde National Museum of Scotland som har bl.a. flere interessante objekt knyttet til medisinsk historie. Kanskje en festmiddag – i alle fall en middag.

Mandag 24.september. Siste dagen med utsjekking fra hotellet og fritid for egen aktivitet (kanskje shopping eller sightseeing) før bussen tar oss til flyplassen om ettermiddagen.

Christopher Harris, styremedlem MHSB og turarrangør.

Kostnader pr. person:

Flyreise KLM: kr. 3642

Hotell, IBIS South Bridge Street, 4 netter med frukost: kr. 3760 pr. person i dobbeltrom, enkeltrom kr. 7040.

Kostnader til busstransport frå og til flyplassen i Edinburgh: kr.3360/30 = 112 pr. person.

Bussen vi disponerer til dagen i Glasgow vil koste oss: kr.7890/30 = 263 for kvar, med 30 påmelde.

Reisebyrået tek kr. 350 i formidlingshonorar pr. person

Dermed er vi så langt komne opp i ein sum på kr. 8127 pr. person i dobbeltrom.

Dette er berre kr. 1270 meir enn for tilsvarande tenester i Brugge/Ghent i 2016, sjølv om kronekursen no er mykje dårlegare enn for to år sidan og Edinburgh ein mykje dyrare by å opphalda seg i.

Utgifter til fellesmåltid og inngangsbilletter er så langt ikkje kjende.

Det er kun 30 plassar tilgjengeleg.

Påmelding til Bjarne Thune: bjarnethune@gmail.com, eventuelt på mobil 916 09 208 før fredag 9. februar. Det er sikkert litt lurt å vera tidleg ute!

Ved overteikning blir det tatt omsyn til påmeldingsdato.

Vi får nok ein kort frist for innbetaling av 30% depositum, men det problemet får vi ta når kravet dukkar opp.

Så ser vi fram til ein innhaldsrik og interessant medisinsk-historisk tur, men mest av alt, ei hyggeleg og sosial gruppereise, til Edinburgh og Glasgow!

Med beste helsing for styra

Bjarne G. Thune, leiar MHSB

Reisebrev fra DMSB og MHSB tur til Gotland

REISEBREV:

Gotlands-turen fra den 17. til 21. august 2017for våre medlemmer i Det Medisinske Selskap (DMSB) og Medisinsk-Historisk Selskap (MHSB), er nr. 5 i rekken av vellykkete fellesreiser (tidligere turer: London, Vilnius i Litauen, Island og Brügge i Belgia).  Fellesturene med faglig og kulturelt program er populære, og gode tilbakemeldinger fra deltakerne (ca. 30 på hver tur) viser at turene har svart til forventningene.

Målet for årets medlemstur var altså Gotland med fly fra Bergen via Stockholm til middelalder- og hansabyen Visby, Värdensarvstaden.  Dagen etter ankomst,

Fredag, den 18.:  Heldagstur til den sørlige delen av Gotland  -  helt til sydspissen av øyen med vid utsikt ut over et blått og rolig hav, stedet kjent for spesielle klintformasjoner, bl.a. «Hoburgsgubben».  Gotlendingene tar godt vare på sine middelalder-kirker, som vi så flere av på veien bl.a. Vamblingbo krk. en av de største kirkene på Gotland og er fra 1350 tallet, den erstattet en tidligere romansk kirke.   På nordre vegg i kirken er det avdekket frescoer fra 1250 tallet.

Lørdag, den 19. :  Oppdagelsestur i Gamlebyen Visby hvor vi fikk omvisning av en meget kyndig guide, Gunnar Bäck.  Første besøk var i Gotlands Fornsal (museum), vi fikk se montre med godt bevarte skjeletter fra 600 – 800 tallet, funnet i utstyrte kvinnegraver på Gotland.  Spillingsskatten fikk vi også se, den regnes for å være verdens største sølvskatt fra Vikingetiden, oppdaget i 1999 i en åker tilhørende gården Spilling nordvest på Gotland.  Muséet har en betydelig samling av ornamenterte og vel dokumenterte runestener som særlig beskriver krigeres deltakelse på vikingetokter. 

Fulgte videre med Gunnar Bäck til den vakre Botaniske hagen og i utkanten ble vist ruiner av St. Olof-kirken, reist over vår helgenkonge Olav, og ruinene av en annen tidlig middelalder rundkirke Helge And.  Domkirken St. Maria innviet i 1225, er en av Sveriges nydeligste bygningsverk.  En liten spasertur fra domkirken kom vi til Gamlebyens torv omgitt av trange gater og middelalderhus med restauranter, butikker og et yrende folkeliv.  Gamlebyen Visby har vært sterkt befestet, omkranset av bymur fra 1300 – 1400 tallet forsynt med mange forsvarstårn og porter  -   de er vakkert opplyst når kvelden faller på.   Festmiddag for deltakerne om lørdagen ble avholdt i det ærverdige «Värdshuset Lindgården» i Gamlebyen.  Velsmakende  meny, god stemning, taler og sang, fremførelse av Wennerbergs Gluntarna  (det kunstneriske innslag var ved representanter fra DMSB og MHSB)   -  en trivelig festaften.

Søndag, den 20.:  Med buss nordover på Gotland med ferge over til Fårø.  Første stopp var Kolerakirkegården, deretter Fårø kirke og kirkegården hvor Ingmar Bergman er gravlagt.  Videre tur ut mot kysten i nord til de helt spesielle kalkstensstrendene, Rauk-området, der naturskapte kalkstensskulpturer står og skuer utover havet.  På retur et stopp på en liten høyde utenfor bymuren ved det eldgamle retterstedet.  Valdemarskorset står samme sted, reist til minne over de gotlendinger som falt i slaget «for de Danske sværd» i 1361. Valdemar Atterdag beseiret den gotlandske bondehæren og inntok Visby, og Gotland erkjente dansk overherredømme og forble dansk i nær 300 år.

Mandag, den 21. hjemreisedagen  -  etter en meget interessant, innholdsrik og hyggelig tur.

Takk til reisekomitéen: Kristina H. Johannessen, Bjarte Askeland, Lorentz M. Irgens og Svein Ødegaard for et allsidig og flott turprogram. 

Gotland ble et spennende møte mellom «hav och land, nutid och dåtid». 

Takk for turen.

Medisinsk-historisk Selskap i Bergen

Agnethe Harbitz

Medisinsk-Historisk tur til Gotland - 17. til 21. august 2017 - gjennomført

Styret i Det medisinske selskap i Bergen, i samarbeid med styret i Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen, har gleden av å invitere sine medlemmer, med ledsagere, til

HØSTENS VAKRESTE EVENTYR

tur til Gotland – 17. – 21. August 2017

Reise: Avreise med SAS fra Bergen, via Stockholm, til Visby torsdag 17. august 2017, med avgang kl. 10.35 og ankomst Visby kl. 15.40. Retur fra Visby, via Stockholm, til Bergen, mandag 21. august, med avgang kl. 09.30 og ankomst Bergen kl. 14.00.

Hotellopphold: Det er bestilt opphold for deltakerne på Scandic Visby.

Foreløpig program:

  • Torsdag 17. august – ankomst Visby, transfer, innsjekk, felles middag kl. 19.00 
  • Fredag 18. august – busstur til sørlige Gotland, felles lunsj, individuell middag
  • Lørdag 19. august – guidet tur i Visby med besøk på Fornsalen Museum og omvisning på Visby sykehus, felles lunsj, felles festmiddag kl. 20.00
  • Søndag 20. august – busstur til Fårö, felles lunsj, individuell middag
  • Mandag 21. august – hjemreise

Kostnader, ca. priser, pr. person:

  • Flyreise: kr. 2.700,-
  • Hotell, 4 netter med frokost: kr. 3.200,- pr. person i dobbeltrom, enkeltrom kr. 5.500,-
  • Transfer og 3 utflukter, inkludert lunsjer: kr. 1500,-
  • Kostnader for to felles middager, torsdag og lørdag, avhengig av meny, kommer i tillegg. Individuelle middager på egen regning.

Påmelding:

Det er kun 30 plasser tilgjengelig. Påmelding til Bjarte Askeland på: bas@bbb.no alternativt pr telefon 41028000, innen 31. januar. Ved overtegning vil det bli prioritert etter tidspunkt for påmelding. Depositum, kr. 4.000,- bes innbetalt til DMSB sin konto i DnB: 1204.47.78287, innen 1. april 2017. Endelig oppgjør blir innkrevet primo juli.

Detaljert program vil bli kunngjort på et senere tidspunkt.

For styrene,

med vennlig hilsen

Bjarte Askeland, leder DMSB                                             Bjarne G. Thune, leder MHSB

Medisinsk-Historisk tur til Brugge og Ghent - turen er gjennomført

                            

 Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen og  DMSB inviterer til MEDISINSK-HISTORISK TUR TIL BRUGGE OG GHENT

 MHSB og DMSB arrangerer ekskursjon til middelalderbyene Brugge og Ghent i Belgia, i tidsrommet 15. til 19. september 2016.

Program:

Torsdag 15.09.16 - avreise Bergen – Brugge via Kastrup og Brussel, med flyavgang frå Flesland kl. 09.50. Busstur Brussel – Brugge ca. 1,5 time.

Torsdag 15.09 – måndag 19.09 - diverse program i Brugge og Ghent.

Måndag 19.09.16 - avreise Brugge – Bergen via Brussel og Kastrup.

Busstur Brugge – Brussel ca. 1,5 time. Flyavgang frå Brussel kl. 17.30

Prisoversikt per person:

Fly med SAS:      2.730 NOK (tur/retur)

Busstransfer:         340 NOK (buss tur/retur)

Martin’s(DBL):  3.190 NOK (per person for heile perioden)


Dagstur Ghent:      247 NOK (buss tur/retur)

Honorar  Via:          350 NOK (gebyr turoperatør)          

Totalt :                  6.857 NOK

Pris Martin´s Hotel, enkeltrom/natt: 1485, dvs. 5940 for 4 netter.

Pris dobbeltrom/natt: 1595, dvs. per person 1595 x 4/2 = 3190

Utgiftene dekkar reise og opphald inkludert frukost.

I tillegg kjem utgifter til mat og inngangsbillettar i Brugge/Ghent.

Detaljert program er under utarbeiding og vil bli kunngjort seinare.

Påmelding innan 2.jan. 2016 til Bjarne G. Thune / 916 09 208 bjarnethune@gmail.com/ Nubbebakken 14, 5022 Bergen.

Ekskursjonen vert arranger med maksimum 35 deltakarar.

NB! Ved fullteikning vil det bli prioritert etter påmeldingsdato.

Med dei beste helsingar frå MHSB og DMSB

Bjarne G. Thune og Bjarte Askeland

 

Tur til Reykjavik sommeren 2015 - turen er gjennomført

Fra 12. til 16. august 2015 avholdes "The 25 Nordic Medical History Congress" på Reykjavik, Island. Denne konferansen arrangeres i ulike nordiske byer og Bergen var vertskap i 1989 og i 2009. Det medisinske selskap i Bergen, i samarbeid med Medisinsk-Historisk Selskap i Bergen, arrangerer en fellesreise til denne kongressen og i alt 23 heldige deltakere ser fram mot en fin opplevelse.

Les mer om konferansen her:

https://events.artegis.com/event/sagalaek2015

Programmet er som følger:

Onsdag 12. august

13.00   Avreise fra Flesland med Icelandair FI 326 med ankomst Keflavik, Reykjavik kl. 15.25, transfer fra flyplassen til hotellet, Natura Hotel i Reykjavik sentrum, er bestilt

18.15   Buss fra Natura Hotel til "Læknaminjasafnið" der det blir mottagelse

20.00   Retur til hotellet med buss

Torsdag 13. august

09.00   Opening Ceremony

Forelesninger og presentasjoner på konferansehotellet hele dagen

16.45   Buss fra Natura Hotel til Reykjavik City Hall - Get Together Party - retur på egen hånd

Fredag 14. august

Utflukt til Vestmannaeyar

07.30   Avreise fra hotellet med buss til Landeyarhafn

10.00   Ferge til Vestmannaeyar

11.00   Kongresspresentasjoner

13.00   Lunch

14.00   Kongresspresentasjoner

15.00   Exhibition tour

16.00   Busstur på øyen

18.00   Middag

20.00   Retur med ferge og buss til hotellet

Lørdag 15. august

Forelesninger og presentasjoner på konferansehotellet

Om kvelden avholdes Gala Dinner

Søndag 16. august

Fellesutflukt: Ekskursjon til Tingvellir

Mandag 17. august

11.20   Avreise fra Keflavik med Norwegian med ankomst Flesland kl. 15.40, transfer fra hotellet til Keflavik er bestilt

BETALING:

Flybilletter og transfer er bestilt for alle unntatt for 2 deltakere som ønsker andre flyavganger. Opplysninger om betaling er sendt alle deltakere.

Med vennlig hilsen

Lorentz

Ekskursjon til Vilnius 11. til 15. september 2014 - turen er gjennomført

Påmeldingen til denne turen er avsluttet og til sammen deltar 38 heldige deltakere.

De siste nyheter om turen og det endelige programmet kan leses nedenfor.

Detaljprogramet for oppholdet i Litauen er utarbeidet i samarbeid med professor Vytautas Basys som er vår vert i Vilnius.

Nytt om Vilniusturen

1. sep, 2014

Siste nytt og program for turen til Vilnius

Her kommer (forhåpentligvis) siste nyhetsbrev med program for turen.
Som nevnt tidligere hadde vi satt grensen på 30 deltakere. På grunn av stor interesse har vi maktet å øke antallet slik at vi nå blir 38 deltakere!
Vi har arbeidet mye med programopplegget og har planlagt en rekke interessante felles aktiviteter, men også tatt hensyn til behov for rekreasjon og/eller til eventuelle ønsker om egne individuelle aktiviteter. Programmet er på engelsk av hensyn til koordinering med vårt vertskap i Vilnius og er lagt opp slik at noen måltider er felles og bestilt på forhånd («Joint») mens andre ordnes av deltakerne individuelt («On one’s own»). Kun banketten og lunsjen i Kaunas er tatt med i nedenstående utgifter, de øvrige måltider betales av deltakerne der og da. Prisnivået er meget behagelig! Utgiftene i Vilnius er beregnet etter beste evne og vil forhåpentligvis dekke de reelle utgiftene slik at det ikke blir behov for noen etterregning. Prisnivået er lavt. Pris for lunsj er 7-8 Euro. Lokal valuta er 1 Litas = 2,50 NOK. Minibanker finnes over alt og kredittkort kan benyttes.

Programme

Thursday September 11th

09:55 – Departure from Bergen (SK2865 via Copenhagen)
NB Vær ute I god tid på grunn av fellesreisen: SENESTE FREMMØTE KL 08:00
15:40 – Arrival in Vilnius (SK 1742) Guided transfer through Vilnius to Hotel Neringa (****): Arrival 17:30
19:00 –Joint dinner at nearby restaurant.

Friday September 12th

09:00 – Sightseeing by bus.
11:00 – Excursion Grand Duke Palace
13:00 –Joint lunch
14:00 – Excursion University including Library and Museum
19:00 – Concert
21:00 - Dinner on one’s own.

Saturday September 13th

08:30 – Departure by bus to Kaunas.
10:15 – 11:45 – Lithuanian Medicine and Pharmacy Museum.
12:00 – 13:00 – M. K. Ciulionis National Museum of Art.
13:15 – 14:45 – Joint lunch in Kaunas; old town.
14:45 – Departure by bus.
15:10 – 16:10 – Pazaislis Maonastery.
16:20 – Departure by bus.
18:00 – Back in Vilnius.
19:00-… - Dinner on one’s own.

Sunday September 14th

09:00 – Excursion to Trakai, departure by bus from Hotel Neringa
13:00 – Joint lunch.
14:00 – Churches in Vilnius, guided tour on foot
19:00 – Excursion banquet (Dress code – Jacket and tie)

Monday 15 September.

09:00 – Transfer to airport
11:50 – Departure (SK 745) via Copenhagen
15:25 –Arrival in Bergen (SK 2868)

7. jun, 2014

Kjære Vilniusfarere

På møtet i går i MHSB ble det klart at en del av turdeltakerne ikke hadde mottatt rundskriv nr 2. Dere mottar dette for så vidt post festum hva angår bestilling av konsertbilletter, fordi de allerede er kjøpt og betalt ettersom jeg ikke hadde fått noen svar som indikerte at man ikke ønsket å delta sist mandag. Prisen, ca kr 100,-, er jo overkommelig for en konsert av dette slag skulle jeg tro, men dersom noen, uansett grunn, ikke skulle ønske å overvære konserten vil jeg be om å bli underrettet snarest.

Beklager at ikke alle fikk denne mailen i forrige uke; håper at det går bedre denne gangen!

Ellers begynner programmet å ta form i grove trekk:

Fredag blir museumsdag i Vilnius som vi avslutter med en sightseeing per buss. Konsert om aftenen.

Lørdag reiser vi med buss til universitetsbyen Kaunas med eget program der.

Søndag blir kirkedag; Vilnius er berømt for sine tallrike fine kirker. Dagen avsluttes med festbankett.

Mandag før avreise er til fri avbenyttelse.

Med vennlig hilsen

Lorentz M Irgens

7. jun, 2014

Rundskriv nr. 2.

Kjære Vilniusfarere,

Vi blir nå totalt 39 deltakere, hvorav 2 slutter seg til med fly fra Oslo.

Nå begynner detaljene å falle på plass for programmet . Jeg antar at alle vil delta på det meste, men ett arrangement er det mulig at noen ikke ønsker å delta i:

Fredag 12/9 kl 19:00: Vilnius Symphony Orchestra
- D. Sjostakovitsj: Fiolinkonsert no. 1 i a moll. Solist: Vadim Repin; en internasjonal toppkunstner.
- A. Bruckner: Symfoni no.7.

Rabattert pris ca 100 NOK pr billett.

Bestillingen må bekreftes innen kort tid. Dersom noen IKKE ØNSKER Å DELTA, vil jeg be om å bli underrettet snarest og senest mandag 2/6. Hvis jeg ikke får slik underretning innen fristen, opprettholdes bestillingen. Med den meget lave prisen antar jeg at denne fremgangsmåten er uproblematisk.

Ytterligere detaljer om program samt om restbetaling kommer senere.

For Reisekomiteen

Med vennlig hilsen

Lorentz M Irgens